Ovo je jedan recept za sve vas drage moje žene, kada vas uhvati ono ludilo za slatkim, PMS i kada vam ni čokolada nije dovoljna. 😊 Naravno dragi muškarci recept je i za vas, za vas koji pitate „A jel ima nešto slatko?“. Karamelizirane banane su preukusno, preposebno i toliko jednostavno jelo koje će vas oduševiti. Banane imaju puno fruktoze u sebi i voćnih šećera tako da neće napraviti štetu vašem tijelu kao kupovni slatkiši, a u potpunosti će ih nadmašiti (ukoliko mislite da će vas voće udebljati, pogledajte Foodionicu Zablude o voću). Obično banane karameliziramo na vatri, sa standardnim šećerom, a ovo je sirovi recept.

Znate li kako prepoznati zrelu bananu? Većina ljudi smatra kako banane sa točkicama nisu više dobre, no naprotiv one su tek tada zrele i najzdravije. Prije nego što krenemo sa receptom, htjela bi vam ispričati jednu anegdotu moje poznanice, ona je u čudu gledala smeđe banane na tržnicu u Riu, dok joj mještani nisu objasnili da su smeđe banane zrele, ali se nažalost u Europi često takve bacaju. Zelene banane se brodovima transportiraju u Europu, na brodu dozrijevaju (i dorađuju se) do žute boje koje i tako se prodaju.  No, dosta o tome, vrijeme je za zdrave, ukusne, brze, totalno 3H Food karamelizirane banane.

Potrebno:

Sastojci:

Priprema:

Nakon što narežete banane, dodajte himalajske soli, zatim dodajte 5 žlica sirovog kokosovog šećera, to je šećer kokosovog cvijeta i jednu malu žličicu cejlonskog cimeta u prahu. Količinu šećera možete prilagoditi svome okusu, ali načelno jedna ravna jušna žlica šećera ide na jednu bananu. Također, ako želite čokoladni okus možete dodati sirovi kakao u prahu ili sirovi rogač u prahu. Dobro promiješajte smjesu – kako budete smjesu miješali rukom, banane će ispuštati sok i na taj način se prirodno karamelizirati. Ovako pripremljene banane stavljamo u dehidrator, i sušimo ih oko 2 sata. Možete sušiti i duže kako biste dobili hrskavije karamelizirane banane.

Ukoliko nemate dehidrator nemojte se obeshrabriti – možete banane staviti grijati, tj. sušiti također i na masni papir i u pećnicu. U tom slučaju stavite pećnicu na najmanju temperaturu, to je najčešće 50°C i svakako malo otvorite vrata od pećnice. I to je to! Vaše karamelizirane banane su spremne, možete ih jesti samostalno,  koristiti ih kao neku podlogu za torte, kao neki nadjev i slično. Budite kreativni i dobar tek!

Print Friendly, PDF & Email