Danas se šećer krije gotovo u svim prerađenim i gotovim namirnicama. Koliko je obični šećer štetan, svima nam je dobro poznato, no opet ponekad ne možemo odoljeti slatkišima, praznim kalorijama i namirnicama koje nam štete. Kada otkrijemo zdravije alternative bijelom šećeru, nikad ga više nećemo poželjeti konzumirati! Neka od sladila su finog, karamelastog okusa koji će naše napitke ili jela još obogatiti dodatnim okusom. Bijeli šećer to ne može. Bijeli šećer također neće pomoći našem zdravlju i nema visoka nutritivna svojstva kao neka od prirodnih sladila. Bijelim šećerom se hrane stanice raka, a alternativna sladila će svojim antikancerogenim svojstvima pomoći borbi protiv raka! Na nama je izbor za koje ćemo se sladilo odlučiti. Izađimo iz zone komfora I ostavimo po strani sastojke koji nam štete, a odaberimo one koji čuvaju naše zdravlje, a još k tome su I ukusni.

 1. Pasta od datulja – najzdravije sladilo koje možemo pripremiti sami od svježih (nezaslađenih ) datulja i vode.
 2. Med – Sastoji se od vode (oko 18%), šećera, fruktoze, glukoze i saharoze (oko 76%) i ostalih sastojaka (6%). Što je med tamniji, to ima bogatiji okus i veće zdravstvene vrijednosti. Sadrži niz vrijednih nutrijenata i antioksidansa poput vitamina B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, minerala natrija, kalija, kalcija, fosfora, magnezija, željeza, cinka, joda, bakra, kroma i selena.
 3. Agavin sirup – Dobiva se iz soka raznih vrsta agave. Primarni šećer u agavi je fruktoza koje ima u visokom postotku, a sadrži i glukozu. Ima niski glikemijski indeks pa je pogodan i za dijabetičare. Od mineralnih tvari sadrži kalcij i željezo, a od vitamina vitamin B i C.  Agava prirodno sadrži inulin, biljni polisaharid koji povoljno djeluje na mikrofloru crijeva potičući rast “dobrih” bakterija, pridonosi boljoj apsorbciji vitamina i minerala.
 4. Sirup od datulja – Sadrži samo datulje, sladak je i zasitan te daje bogat, blago karamelast okus. Isto je što i pasta od datulja, samo rjeđi u teksturi.
 5. Javorov sirup – Dobiva se iz kore javorovog drveta, zarezivanjem stabala kada se skuplja sok koji se zatim ukuhava do željene gustoće. Boja može varirati; što je sirup tamniji, okus mu je jači i sadrži veću koncentraciju antioksidansa. Odličan je izvor minerala mangana, kalcija, kalija i cinka. Ima viši glikemijski indeks u odnosu na ostale zaslađivače.
 6. Rižin slad – Puno je blažeg okusa od meda, sadrži složene šećere (polisaharide), lako je probavljiv.
 7. Šećer kokosovog cvijeta – Dobiva se kristalizacijom soka iz pupoljaka kokosa. Blagog je okusa i karakteristične tamne boje. Ima nizak glikemijski indeks pa je pogodan I za osobe oboljele od dijabetesa. Sadrži I puno vrijednih nutrijenata – vitamin B i C, te minerale magnezij, željezo, kalcij i cink.
 8. EritritPrirodni zaslađivač koji je po izgledu i okusu vrlo sličan bijelom šećeru, a od njega se razlikuje po tome što nema kalorične vrijednosti – ima 0 kalorija. Pogodan je za sve koji žele smanjiti svakodnevan unos ugljikohidrata.
 9. Stevia – Dobiva se iz lišća biljke stevije. Sadrži mnoštvo vrijednih nutrijenata. Ne sadrži kalorije, slađa je od šećera od  300 do 400 puta. Mala količina stevije dovoljna za postizanje željene slatkoće. Prava stevija je prah zelene boje; sve ostalo su prerađevine.
 10. Brezin šećer xylitol –može se koristiti kao obični kristalni šećer u omjeru 1:1, sadrži 40% manje kalorija od običnog šećera i idealan je za dijabetičare. Konzumiranje prirodnog ksilitola umjesto šećera doprinosi održavanju mineralizacije zubi.
 11.  Ječmeni slad – Bogatog je mirisa, tamne boje i gust. Nastaje klijanjem ječma i ima visoku nutritivnu vrijednost, a nizak glikemijski indeks.
 12. Melasa šećerne trske –  Gusta i slatka tekućina dobivena iz trske. Sadrži oko 50% šećera, ali i hranjive tvari: esencijalne aminokiseline, željezo, kalcij, kalij, fosfor i magnezij.
 13. Yacon sirup – Dobiva se iz korijena biljke Yacon. Sadrži inulin, pa ne uzrokuje porast šećera u krvi. Ima snažna antikancerogena svojstva I sadrži vitamin A, B C, te željezo, kalcij I magnezij. Ima fin, karamelast okus.
Print Friendly, PDF & Email