Što kažete na jedan mali izazov? Da (za početak) svaki tjedan napravite jedan ukusan smoothie za doručak, umjesto kruha, namaza i ostalih pekarskih proizvoda…? Ne zvuči teško, zar ne? Napravite nešto dobro za sebe i svoje ukućane, a kada shvatite koliko su smoothiji fini sigurno ćete ih i češće uvrstiti u tjedni plan prehrane. Nakon smoothija nećete imati težinu u stomaku jer blendanje radi dio procesa umjesto vas, tj. olakšava proces probave i važne nutrijente čini dostupnijima.

Za ovaj smoothie vam je potrebno par sastojaka od kojih su glavni banana i špinat. Banana je bogata kalijem, manganom i magnezijem koji pomažu kardiovaskularnom sustavu i doprinose boljem raspoloženju. Banane su isto tako bogate i vitaminima, najviše sadrže beta-karoten, vitamine grupe B, te vitamine C i E. U sebi sadrže i tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu – koji kombinirani s vlaknima ljudskom tijelu odmah nakon konzumiranja daju značajnu količinu energije.

Špinat, osim što nam daje snagu (sjetimo se Popaya), prava je riznica vrijednih nutrijenata. Bogat je klorofilom, proteinima (30%), mineralima (mangan, magnezij, željezo, kalij), vitaminima (A, K,  B9 – folna kiselina) te brojnim oligoelementima potrebnima za održavanje ravnoteže zdravlja. Poznat je po bogatom sadržaju željeza, koje je važno u prijenosu kisika pa je odlična pomoć kod anemije. Postoje dva oblika prehrambenih izvora željeza: hem željezo (u proizvodima životinjskog podrijetla i često u suplementima) te ne-hem željezo (u biljnoj hrani). Hem željezo tijelo apsorbira bez obzira treba ga ili ne (zato ga ne želimo previše u tijelu jer se može ponašati kao slobodni radikal) u organizmu lako se apsorbira, dok se ne-hem željezo apsorbira lakše kad je tijelu potrebno, i manje kada je manje potrebno. Faktori koji mogu smanjiti apsorpciju ne-hem željeza su fitinska i oksalna kiselina, a povećati su vitamin C, fruktoza, blendanje i cijeđenje (sok) te namakanje i klijanje žitarica, sjemenki i mahunarki.

Potrebno:

Sastojci:

Priprema:

Nakon što ste pripremili svoje fino bademovo mlijeko (link), stavite ga u blender. Dodajte bananu, naribani đumbir, nasjeckani špinat, vodu I cejlonski cimet. Blendajte dok ne dobijete fini kremasti smoothie. Uživajte u ukusnom napitku.

“Svi želimo biti sretni, ali u brzini života često zaboravljamo kako sreća nije odredište, nego stanje koje se nalazi izvan zone komfora.”

Print Friendly, PDF & Email