Velika većina industrijski proizvedenih mlijeka životinjskog podrijetla dostupna u trgovinama sadrži i alergene, masti, kolesterol, herbicide, pesticide, antibiotike, krv, gnoj kao posljedicu upala vimena, bakterije i viruse. U zadnje vrijeme često možemo čuti kako mnogo djece i odraslih ne podnose laktozu. Simptomi intolerancije laktoze očituju se kao nadutost i pojačani ‘plinovi’, bolovi i grčevi u trbuhu, vodenasti proljevi, mučnina i ‘krčanje’ u trbuhu. Ljudi koji konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode životinjskog podrijetla skloniji su arteriosklerozi, povećanom riziku za obolijevanjem od pojedinih vrsta raka, teškim neurološkim bolestima, alergijskim reakcijama, zaraznim bolestima i sl.

Ako želite zdraviju verziju mlijeka, svakako vam preporučam neka od biljnih mlijeka koja vas neće razočarati okusom, a koja sadrže mnogo različitih nutrijenata te se mogu upotrebljavati za sve namjene kao i ona životinjska podrijetla. Danas su i različita biljna mlijeka dostupna u trgovinama, ali niti ona nisu najbolja opcija zbog dodanih šećera, konzervansa, stabilizatora,  aditiva – različitih sastojaka koji loše utječu na čovjekovo zdravlje.

Umjesto kupovine gotovih biljnih mlijeka, savjetujem da ih napravite sami. Proces je vrlo jednostavan i brz, a dobit ćete ukusan napitak za cijelu obitelj koji možete koristiti za različite pripravke i koji vas neće razočarati. Osim što je zdravije od konzerviranih verzija, također je i nekoliko puta povoljnije od kupovnih. Također, nusproizvod, tj. pulpu (ostatak nakon cijeđenja mlijeka) nikako nemojte bacati; možete ju koristiti odmah ili zamrznuti. Pulpa se može iskoristiti za različite svrhe, npr. kao peeling za tijelo, maska za lice, za slatke i slane namaze – link na recept, za podloge torti, za pripremu kolačići, ubaciti u smoothije, posipati po salati, itd. No krenimo prvo malim koracima i s pripremom mlijeka.

Biljno mlijeko možete praviti od skoro svih orašastih plodova (badem, lješnjak, orasi, indijski oraščići, makadamia, pekan…) i sjemenki (suncokret, konoplja, sezam, lan, chia…) kao i kokosa, banana, kestena, riže… Razlika je u potrebnim količinama, kalorijskim vrijednostima, potrebnoj toplini vode i sl. U nastavku je bazni recept za moje najfinije bademovo mlijeko koje je najčešće korišteno biljno mlijeko.

Sastojci:

Potrebno:

Priprema:

  1. Bademe isperite pa namočite u čistoj vodi na minimalno 8 sati link na zašto je to potrebno  (najjednostavnije ih je namočiti preko noći), zatim ih ocijedite i dobro isperite.
  2. Bademe stavite u blender (moja preporuka je Vitamix s 0.25dcl vode te blendajte 1 minutu. *
  3. Dodajte ostatak vode (0.75 dcl) te ponovno miksajte 1-2 minute dok se bademi potpuno ne usitne.

*Ukoliko imate blender visoke brzine kao što je Vitamix, možete odmah staviti bademe i cijelu litru vode te blendati 2-3 minute (spojiti korak 1. i 2.).

Po želji nakon cijeđenja u mlijeko možete dodati sirovi kakao prah ili rogač u prahu (za svima omiljenu čokoladnu verziju – link na čoko mlijeko), malo vanilije (u prahu ili tekuće), cimeta i/ili ga dodatno zasladiti po potrebi (agava sirup, javorov sirup, sirup od riže, sirup od datulja, med, stevia, kokos šećer, eritrit…).

U dobivenom mlijeku možete uživati odmah dok je toplo/mlako. Mlijeko sipajte u čistu staklenu bocu, dobro poklopite te čuvajte u hladnjaku 2 do 4 dana. Ako se mlijeko krene razdvajati (vodeni i masni dio) samo ga dobro promućkajte prije korištenja.

Ako želite intenzivniji, puniji okus i mlijeko koje je više gusto, na 1 litru vode možete staviti i do 150gr badema. Vodite računa da okus mlijeka uvelike ovisi i o kvaliteti badema. Mlijeko je moguće napraviti i u nekim modelima sokovnika.

Print Friendly, PDF & Email