Orašasti plodovi (bademi, orasi, indijski oraščići, lješnjaci, pistacio, brazilski orasi, makadamija, pekan orasi,…) i sjemenke (lan, sezam, buča, suncokret,…) često se koriste u prehrani zbog iznimnih svojstava. U posljednje vrijeme ljudi ih sve više koriste kao grickalicu.  No, njihova konzumacija ponekad može izazvati izazove sa želucem jer se teško probavljaju. Oni sadrže tzv. inhibiotre enzima, tj. prekriveni su prirodnim enzimima koji ih štite kako ne bi počeli nicati. Riječ je o fitinskoj kiselini koja je osnovni oblik skladištenja fosfora u mnogim biljnim tkivima, naročito u klicama i sjemenu. Rješenje je vrlo jednostavno: namakanje u čistoj vodi. Kad jedemo orašaste plodove i sjemenke koji nisu bili natopljeni, fitinska kiselina se veže za minerale u gastrointestinalnom traktu i ne može se apsorbirati u crijevima.

Razlozi za namakanje orašastih plodova i sjemenki:

Orašaste plodove (i sjemenke) svakako dobro isperite, potom namočite u čistoj vodi određeni broj sati. Potrebno vrijeme namakanja orašastih plodova se razlikuje od vrste do vrste. Meni je najpraktičnije namočiti ih preko noći i ujutro opet isprati jer duže vrijeme namakanja neće štetiti. Zatim ih posušite i konzumirajte odmah, ili potpuno osušite na sobnoj temperaturi na krpi ili papirnom ubrusu ili u dehidratoru do 42°C ili ih koristite namočene (ovisno o receptu).

Informacije o zdravstvenim poremećajima i proizvodima na ovom YT kanalu nisu namijenjene dijagnosticiranju niti propisivanju terapije i ne mogu biti zamjena za savjet stručne osobe – farmaceuta i liječnika. Sve je namijenjeno u informativne svrhe te ne predstavlja medicinski ili zdravstveni savjet. Za svako dijagnosticiranje i liječenje bolesti obratite se svom liječniku.

Print Friendly, PDF & Email