Mlijeko možete napraviti od gotovo svih orašida. Potrebo je odvojiti samo malo vremena, a mlijeko možete koristiti u različitim varijantama. Dodajte svoj omiljeni začin i uživajte u šalici sretnog. Vjerujte, takvi napitci su još slađi jer znate da ste ih napravili vlastitim rukama. Vanilija i lješnjak su odlična kombinacija.

Biljka vanilije, je podrijetlom iz Mexica, to je orhideja kojoj su plodovi mahune vanilije. Sadrži između 250 i 300 spojeva koji zajedno tvore njezin omamljujući okus, miris i aromu. Da bi se dobio ekstrakt vanilije potreban je dugotrajan proces proizvodnje, odnosno polagana fermentacija. Na taj način mahune poprimaju karakterističnu tamnu boju i prepoznatljivu aromu. Aromatična svojstva vanilije poboljšavaju okus jelima I daju im specifičnu notu.

Sastojci:

Potrebno:

Priprema:

Lješnjake namačite 8 sati (ili preko noći), zatim ih ocijedite i isperite. Stavite ih u blender visoke brzine dodajte vodu i blendajte 1-2 minute, dodajte vaniliju i  ponovno kratko blendajte. .  

Dobiveno mlijeko od lješnjaka stavite u vrećicu za cijeđenje mlijeka (ili gazu), te dobro iscijedite. Uživajte u mlijeku odmah ili ga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, poželjno je u staklenoj. Možete ga držati u hladnjaku od 3 do 5 dana. Pulpu od lješnjaka (ostatak od cijeđenja mlijeka) možete zamrznuti ili odmah koristiti za ostale slatke/slane recepte. Pulpu možete i osušiti (najbolje u dehidratoru) čime ćete dobiti fino brašno od lješnjaka.

Print Friendly, PDF & Email