Čokolada (kakao) i lješnjak oduvijek su savršeni par. A još kada im dodate bademe, datulje, grožđice… nastaje prava rapsodija okusa i dobivate male energetske kuglice koje će vam podići razinu energije tokom dana, zasladiti vas nakon ručka, ili ih ponesite na posao za užinu, spakirajte djeci za školu…Praktične su jer je priprema brza i jednostavna, a možete ih i zamrznuti (iako, vrlo brzo nestaju!).

Lješnjaci su dobar izvor dijetalnih vlakana, minerala, bogati su vitaminima D i E, te folnom kiselinom. Ukoliko redovito konzumiramo lješnjake smanjujemo rizik od angine i srčanog udara jer lješnjaci snižavaju razinu kolesterola u krvi, šire krvne žile te  štite srčani mišić. Zahvaljujući velikoj količini vitamin E kojeg lješnjaci sadrže jako su dobri antioksidansi, usporavaju znakove starenja i jačaju imunitet. Pobrinite se da svakodnevno konzumirate orašaste plodove (između ostalog i lješnjake) te pružite svog organizmu vrijedne i hranjive nutrijente, koji osim što će vam biti ukusni, pridonijet će ukupnom zdravlju vašeg organizma.

Kakao se smatra jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu.Iznimno je bogatantioksidansima koji štite ukupno zdravlje organizma. Kakao pomaže i u borbi protiv stresa jer je bogat mineralima, a svi znamo da je stres postao bolest današnjice. U kakau se nalaze i hormoni sreće – serotonin i dopamin. Napravite svoje sretne (link na knjigu) čoko-lješnjak kuglice i uljepšajte si dan. No, uvijek koristite čisti, sirovi organski kakao. Ukoliko želite izbjeći kofein iz kakaa, umjesto njega možete staviti rogač u prahu.

Potrebno:

Sastojci:

*Šalica je od 250 ml

Priprema:

Bademe i lješnjake usitnite u multipraktiku, potom dodajte sve ostale sastojke te miksajte dok smjesa ne bude kompaktna. Pazite da ne pretjerate s obradom sastojaka jer će vam snažan stoj brzo uzrokovati curenje ulja iz orašida. Smjesta treba biti ljepljiva i podatna za oblikovanje. Vlažnim rukama oblikujte kuglice te ih uvaljajte ih u kokos, sirovi kakao prah, prah od rogača ili popieses (od riže, pira, prosa, heljde, quinoe…).

*Višak kuglica možete zamrznuti te ih izvaditi po potrebi kada osjetite želju za slatkim, kada djeca požele slatkiš ili kada se pojave nenadani gosti – ove kuglice će ih zasigurno razveseliti i pružiti hedonistički užitak.

Print Friendly, PDF & Email