Lisnati kovrčavi kelj pripada obitelji kupusnjača. Zanimljiv je izgledom – ima ga od zelene do ljubičaste boje. Ne uzrokuje probavne probleme i odličan je i sirov. Od njega možete napraviti čips, dodati ga u sok ili smoothie, jesti ga kao salatu (izmasiranog)… Mogućnosti je bezbroj. Kelj je niskokaloričan, prepun vitamina (posebno A, C i K) i minerala (kalcij). Bogat je vlaknima, a izvrstan je izvor i željeza. Jedna zanimljiva i važna informacija je da je kelj ima više kalcija od mlijeka. Kovrčavi kelj je nutritivno bogatiji od „običnog“ kelja.

Kupovni čipsevi prepuni su nezdravih i štetnih sastojaka – soli, masti, ulja, konzervansa, E brojeva, aditiva i ostalih sastojaka koje često ne znamo ni pročitati… Zavolite sebe i recite NE lošim navikama i napravite si čips od kelja. Uživajte u njemu, a svakako ga ponudite i djeci, u ovom obliku će im se sigurno svidjeti.

Potrebno:

Sastojci:

Umak:

Za chili verziju dodati:

Priprema:

Sve sastojke za umak blendajte u blenderu dok smjesa ne bude kremasta.

Kelju odstranite stabljiku i sredinu, dobro operite i posušite. Umak nanesite na svaki list uz pomoć kista ili male žlice. Rasporedite na police dehidratora i dehidrirajte cca 5 sati na 42°C ili dok ne bude potpuno hrskav (ukoliko nemate dehidrator, čips možete peći u pećnici; rasporedite ga na papir za pečenje te pecite na željenoj temperaturi – naravno, što nižoj, to bolje). Gotovi čips ohladite i držite u zatvorenog u staklenoj posudi. 

Print Friendly, PDF & Email