Kelj najčešće konzumiramo u obliku variva, no u ovom vas receptu izazivam da isprobajte jednostavan i drugačiji način pripreme kelja (bez kuhanja!) i oduševite s njegovim finim i svježim okusom! Kelj je stvarno super namirnica, sadrži pregršt vitamina D, A i C, brojne minerale – kalij, bakar, kalcij, željezo, magnezij, fosfor. Sadrži čak 103% omega masnih kiselina i visok udio proteina. To je jedna od namirnica koje bih sa sobom ponijela da moram na pusti otok. 😊

Sastojci:

Priprema:

Listove kelja odvojite od središnjeg korijenastog dijela (rukama ili uz pomoću noža). Potom listove dobro operite i posušite. Uz pomoć noža (ili kuhinjskih škara) na listovima izrežite tvrdi središnji dio. Svakako vam preporučam da te dijelove ne bacite, već da ih uz pomoć sokovnika (link) pretvorite u sok. Listove kelja narežite na trake, potom na kockice. Stavite u veliku posudu, dodajte sok od limuna, maslinovo ulje i himalajsku sol. Sad slijedi najzabavniji dio: masaža! Otprilike 5 minuta dobro i čvrsto masirajte kelj. Kada završite, primjetiti će te da kelj izgleda kao da je lagano uvenuo, tj. kuhan na pari. S ljubavlju izmasirani kelj omogućit će vam lakšu apsorpciju svih nutrijenata, a se super slaže sa svim namirnicama Ovako pripremljen kelj može stajati tjedan dana u hladnjaku.

Ideja za salatu

Sastojci:

Poriluk narežite na kolutove, a šipak očistite. Zatim sve navedene sastojke lagano promiješajte i uživajte u svom finom i zdravom obroku! U ovu salatu možete staviti i druge sastojke po želji; povrće i voće koje vam je omiljeno.. 

Print Friendly, PDF & Email