Proso je odlična žitarica koja se vrlo lako probavlja i sadrži korisna biljan vlakna i proteine, a ne sadrži gluten. Vrlo je zahvalna jer se lako priprema i kombinira te time pruža bezbroj mogućnosti za konzumiranje. Od skuhanog prosa možete napraviti i (veganski) maslac – tako ga ja najčešće pripremam. Možete napraviti i prosoto, tj. kombinirati ga uz različito povrće (isto kao što bi ste rižu), a možete napraviti i odlične slatke kreme i pudinge od prosa. Bitno je da ga (ako stignete) namočite i da ga ne prekuhate –  kuhajte ga samo nekoliko minuta i bit će idealan za daljnju pripremu i/ili konzumaciju.

Potrebno:

Sastojci:

Priprema:

Proso stavite u zdjelu, dodajte vodu i lagano ga promiješajte rukom. Isperite ga nekoliko puta pod mlazom vode (najjednostavnije je s cjedilom). U zdjelu ponovno dospijate vodu i ostavite proso na nekoliko sati u vodi. Ukoliko imate ozonator, ozonirajte ga. Ukoliko nemate, isperite ga još jednom pod vodom.

Proso stavite kuhati u ključalu vodu i kuhajte ga otprilike 5 minuta. U vodu možete po želji dodati prstohvat soli. Nakon 5 minuta, probajte proso – trebao bi biti većinski kuhan, ali ne potpuno mekan. Ostavite ga u toploj vodi još 10ak minuta (ali ne predugo jer će se raskuhati). Kada je proso gotov, prebacite ga u cjedilo te isperite još jednom pod mlazom hladne vode.

Uživajte u laganim i brzim, a naročito zdravim 3H Food obrocima pripremljenim s prosom.

Print Friendly, PDF & Email