AKTUALNO 23.9.2023. – 29.9.2023.

Prijavi se na vođeni program “Pravilna prehrana djece” ovdje

Za normalno funkcioniranje tijelo treba određeni temperaturni i pH (lat. potentia hydrogenii – snaga vodika) raspon. pH vrijednost varira od 0 do 14 pri čemu je 7.0  neutralno, ispod 7 je kiselo, a iznad 7 je lužnato/alkalno okruženje.

http://healthclub.rs/images/1032.jpg

Ljudsko tijelo je blago alkalno, ali nema cijelo tijelo iste pH vrijednosti kao što je prikazano u tablici:

Tjelesna tekućina pH vrijednost
Krv 7.35 – 7.45 (7.4 prosjek)
Želučana sekrecija 1.0 – 3.5
Slina 6.0 – 7.0
Unutar stanične tekućine 7.0 (prosjek)
Lučenje gušterače 8.0 – 8.3
Urin 4.5 – 8.0 (6.0 prosjek)

Naše tijelo sa stalno trudi održati pH krvi u rasponu/balansu koji je KLJUČAN za normalno funkcioniranje. Želučana sekrecija mora biti kisela zbog probave, što  ne utječe na pH krvi. Lučenje gušterače je alkalno jer mora neutralizirati kiselost probavljene hrane prije nego ona dođe u tanko crijevo. pH urina jako varira u ovisnosti o onome što jedemo; on ne utječe na Ph krvi, ali  nam ukazuje što imamo u krvi za ukloniti kako bi održali balans, tj. što su sve bubrezi izbacili da bi održali pH balans krvi stabilan.

Niži pH (kiselo tijelo) je okruženje pogodno za razvoj različitih bolesti, ali sama pH vrijednost nije cijela priča. pH balans je nužan kako bi enzimi u tijelu normalno funkcionirali. Kiselost u kontekstu pH vrijednosti nije povezana s kiselim okusom hrane (tako primjerice limun iako je kiselog okus u tijelu zapravo pomaže stvaranju alkalnog okruženja)

pH urina možete mjeriti sami uz pomoć pH trakice (tj. lakmus papira) koje vam mogu biti dobar indikator stanja u organizmu. Ovo mjerenje nije 100% pouzdano te nikako ne može zamijeniti laboratorijski test, ali vam može omogućiti da bolje razumijete kako vaše tijelo funkcionira. Mjerite pH urina pomoću trakica nakon obroka pa ćete sami zaključiti koja hrana više ili manje zakiseljuje vaš organizam.

Formula optimalne prehrane u kontekstu pH balans tijela bila bi: što veća konzumacija alkalne hrane (barem 75%) i što manja konzumacija kisele (25%).

Informacije o zdravstvenim poremećajima i proizvodima na ovom YT kanalu nisu namijenjene dijagnosticiranju niti propisivanju terapije i ne mogu biti zamjena za savjet stručne osobe – farmaceuta i liječnika. Sve je namijenjeno u informativne svrhe te ne predstavlja medicinski ili zdravstveni savjet. Za svako dijagnosticiranje i liječenje bolesti obratite se svom liječniku.

Print Friendly, PDF & Email

Želite besplatan Start-up tečaj?

Možda misliš da su ti za potrebu prehrambnih navika potrebni samo novi recepti. Oni su, naravno, potrebni, no za dugoročne promjene želiš razumjeti ZAŠTO nešto radiš. Kad (sa)znaš svoje prehrambeno zašto, kako će doći samo od sebe.Svoje ZAŠTO najbolje ćeš kreirati ako kreneš od ZNANJA. Upravo se znanje nalazi u mom Start-up online tečaju kojeg ti poklanjam.
Klikni na gumb i zauvijek promijeni perspektivu promatranja hrane!