Dehidrator je stroj koji svakodnevno koristim u pripremi 3H Food recepata, a može ga se nazvati i sušilicom za hranu. Ovo je prvi i jedini (i zadnji!) dehidrator koji sam koristila i ja sam njime oduševljena, a riječ je o modelu Excalibur. Ako ste pročitali moje recenzije drugih uređaja, mogli ste primijetiti da sam dosta griješila prilikom odabira i kupovine, te nepotrebno (po(trošila novac. Mogu reći da sam se sa dehidratorom „opametila“ i odmah kupila najbolji i, s razlogom, najpopularniji model na tržištu.

U dehidratoru možete sušiti APSOLUTNO SVE. Ponajprije služi za sušenje voća i povrća, pravljenje vlastitih začina, jogurta, kruha, krekera, keksa, čipsa, kolača, gumenih bombona, cvijeća, pa čak i ribe i mesnih proizvoda. Morate se složiti da zvuči fantastično, a mogućnosti dehidriranja su beskonačne.

Često me ljudi pitaju pa zašto jednostavno ne kupim sušeno voće. Kupovna hrana se suši na visokim temperaturama, dodaje se ulje, šećer, a često i različita bojila i sumpor. U dehidratoru sve sušim na nižim temperaturama (max. 45 °C) kako bi u namirnici enzimi ostali živi. Jedan od ciljeva dehidriranja je i skladištenje hrane. Excalibur dehidrator dolazi s garancijom od 5 godina, a dostupan je u 3 varijante: 4, 5 ili 9 polica. Moj Excalibur dehidrator ima 9 polica – svaka polica je rešetkasta zbog što bolje cirkulacije zraka, i svaka ima mrežastu podlogu. Moj savjet je,  ukoliko imate mjesta u kuhinji, kupite si veći dehidrator. Jednom kad počnete otkrivati sve mogućnosti sušenja hrane, manji dehidrator vam možda neće biti dovoljan da izrazite vašu kreativnost u kuhinji.

Ukoliko sušite tekuću masu ili neke preljeve, tada koristite silikonsku podlogu (Excalibur Paraflex podlošci) koja dolazi u 2 varijante. Police se mogu vaditi i prilagođavati potrebama vaših namirnica. Ventilator je postavljen iza, što znači da ima horizontalno strujanje zraka koje omogućava ravnomjernije sušenje (u usporedbi s modelima kojima se ventilator nalazi na dnu – namirnice na donjim policama budu presušene, dok namirnice na gornjim policama ostaju mokre).

Još jedna prednost Excalibur dehidratora leži u upotrebi ladica za sušenje. Kao i ladice za pećnicu, mogu se lako ukloniti čineći prostor za veće namirnice, što je nemoguće s dehidratorima s okruglim slaganjem. Čišćenje dehidratora je također lako; police i podloge mogu se prati u perilicama posuđa.

Često dobijem pitanje i zašto koristim dehidrator, a ne pećnicu. Mogu reći da dehidrator troši puno manje struje (kao dvije žarulje u kući – nemojte da vas obeshrabre recepti u kojima se namirnice suše 10 i više sati), te omogućava precizno podešavanje temperature (i niže od 50°C što nije slučaj s pečnicama). J U pećnicama možete improvizirati samo dvije „podloge“ (tacne okrenute obrnuto na kojima je masni papir), i to je ok kad nemate puno namirnica i ako vam nije važno jeli hrana ostala živa ili ne i ako vas ne brine račun za struju. Temperatura Excalibur dehidratora se može postaviti između 35 i 74°C, osim toga, vi postavljate vrijeme sušenja i on se automatski gasi nakon isteka. Uz sve to, uređaj nije glasan pa ga možete ostaviti da radi i preko noći (a tada je i struja jeftinija).

Ukoliko niste sigurni kako radi dehidrator, tvrtka Enzita nudi mogućnost probe dehidratora na nekoliko dana, pa vas pozivam da ju iskoristite. 🙂

Nadam se da će dehidrator pronaći mjesto u vašoj kuhinji i pomoći vam u izražavanju vaše kreativnosti u kuhinji.  Pogledajte video u nastavku i na kraju ćete naći i moje dehidrirane uratke! Sigurno će vas barem neki od njih iznenaditi i potaknuti da i vi stvorite novu zdravu, sretni u hedonističku ovisnost: dehidriranje hrane!

Za vas je osiguran popust od -5% na SVE modele dehidratora i sve oblike plaćanja u Enziti! Prilikom narudžbe koristite kod: 3hfood5

Print Friendly, PDF & Email