Biljka koja je nekima korov, a drugima lijek. Vrijeme je da ju upoznate i saznate ono što vjerojatno niste znali o njoj!

Tušt je jedna od vrlo bogatih nutritivnih namirnica, slano kiselkastog okusa zbog čega se često koristi u kulinarstvu. Ova biljka otporna je na svakakve vremenske uvjete, na hladnoću, sušu, itd. Tušt spada u zeleno lisnato povrće, a stoljećima se već koristi u Indiji, Kini i drugim dijelovima svijeta. Ova biljka može rasti do 40 cm, a jedu se listovi, stabljika, sjemenke i cvijet kada procvjeta. Nutritivan sastav tušta u 100g je 16 kalorija, što znači da je vrlo nisko kalorična biljka kao i većina zelenog lisnatog povrća, zatim 3,4g ugljikohidrata, 1,3g proteina i 0,1g masti. Vjerojatno niste znali da tušt ima više vitamina E od samog špinata i više beta karotena nego mrkva. Ova biljka bogat je izvor C vitamina, A vitamina, a za one koji pate od anemije sadrži i veliku količinu željeza. Puna je bakra, kalcija, magnezija i cinka, a i omega3 masnih kiselina. 

Neke od dobrobiti tušta su:

Jedini minus ove biljke je što ima dosta oksalne kiseline pa se preporuča oprez kod osoba sa bubrežnim tegobama (koristiti u manjim količinama).

Pripremiti tušt možete tako da ga prvo ostavite u zdjelici napunjenoj vodom na 10 min (savjetujem da ga ozonirate), pa ga zatim koristite na način na koji želite. Možete ga koristiti za varivo, juhu, salatu, rižoto…

Ja sam konkretno od njega napravila sok tako da sam ga usitnila na par komadića tako da krupni listovi ne opterete sokovnik. Sok je najbolje konzumirati odmah kada izađe iz sokovnika. Okus je dosta specifičan, no ako vam smeta okus možete ga uvijek kombinirati sa nekakvim kiselkastim okusima poput soka od limuna, soka od limete. Ono što je važno je da ga ne kombinirate s drugim namirnicama u sokovniku. Npr., ako napravite litru soka sa određenim voćem i nakon toga stavite tušt vjerojatno će vam pokvariti taj okus soka i nećete ga htjeti popiti. Zato savjetujem da napravite sok od tušta te ga zatim popijete kao mali shooter i nakon toga napravite sok koji ćete piti sa više gusta. Također ga možete prosušiti i napraviti čaj od njega, koristiti ga kao salatu ili ga zamrznuti. Ja preferiram zamrznuti sok (u onim vrećicama s oblicima, pa kad želim otkinem jednu, odmrznem i popijem kao shooter).

Najbolje je tušt koristiti sirov. Šteta je tako nutritivno bogatu biljku uništavati kuhanjem. Iskoristite sve što vam ova biljka nudi i uživajte u svim dobrobitima koje nam sama priroda pruža!

Print Friendly, PDF & Email