start-up

Osjećaš da je vrijeme za promjenu prehrane, ali ne znaš od kuda početi?

Informacija o zdravim i lošim namirnicama i načinima prehrane ima na sve strane i one su često, nažalost, kontradiktorne. 🤔

Prema jednima dobro je jedno, prema drugima dobro je drugo i lako se pogubiti te na kraju izgubiti volju za promjenom. 

Sada konačno imaš sve na jednom mjestu!
I to iz znanstvene perspektive u kombinaciji s dugogodišnjem praktičnim iskustvom.

Bez obzira jesi li svejed, vegetarijanac ili vegan, u ovom online tečaju dobit ćeš znanje koje jednako treba svima i prava je šteta što ga ne dobijemo u školi i to od malih nogu.

 

Jedemo 3-5 (nekad i više) obroka na dan jer bez hrane naši organizmi dugoročno ne mogu opstati, a opet tako malo znamo što našem tijelu doista treba i kako hranu staviti u funkciji zdravlja – baš kako bi to i trebalo biti.

 

Prijavi se na Newsletter i poklanjam ti Start-up tečaj (u vrijednosti 45 eura)

Startu-up je online tečaj koji obuhvaća ukupno 7 videa (ukupnog trajanja 2 sata). Videi pokrivaju sljedeće teme/lekcije:

01

Moderna

(pre)hrana

Saznaj (osvijesti) kako se i zašto prehrana promijenila kroz vrijeme, kako se i zašto razvila fast food industrija i s kojim posljedicama, što sve možemo jesti, što nezdravo unosimo u sebe, zašto imamo krive prehrambene navike (dolaze li one iz obitelji ili okruženja?), te kako ih možeš početi mijenjati.

02

Kalorije

moje svgdašnje

Nauči što su to kalorije, što je gustoća kalorija, je li potrebno mjeriti svaku kaloriju koju smo unijeli u organizam, koliko prosječno kalorija ima voće, koliko povrće, koliko sušeno voće, koliko orašasti plodovi, koliko ulja, te saznaj koliki je optimalni dnevni unos kalorija.

03

Što moje

tijelo apsorbira

Saznaj jednostavnim rječnikom osnovnu podjelu hranjivih tvari, jednom zauvijek nauči što su to nutrijenti, makronutrijenti (ugljikohidrati – šećeri, proteini – bjelančevine, masti – lipidi, vlakna) i mikronutrijenti (vitamini i minerali).

Nauči čega trebaš unijeti najviše u tvoje tijela – tj. što tvoje tijela prvo i najviše koriste za proizvodnju energije te koje metode pripreme omogućavaju najveću apsorpciju nutrijenata.

04

Ugljikohidrati -

mitovi i stvarnost

Za ugljikohidrate se vežu brojne kontroverze, a ovaj video omogućit će ti da jednom zauvijek naučiš razlikovati dobre i loše ugljikohidrate. Nisu svi ugljikohidrati, tj. šećeri isti. Nisu niti slični tijekom razgradnje u našim tijelima jer oblik ugljikohidrata ima glavni utjecaj na šećer u krvi. 

Saznaj koji je primarni izvor goriva za tvoj organizam.

05

Proteini -

mitovi i stvarnost

Što su to doista proteini, tj. aminokiseline? Zašto su neke esencijalne, a druge ne? 

Koliki je dnevni preporučeni unos proteina? Gdje možeš saznati koliko proteina ima koja namirnica? Možeš li imati zdravo i dobro razvijeno mišićno tkivo samo unosom velike količine životinjskih proteina? 

06

Zamka

zadovoljstva

Poznata ti je situacija gubitka kilograma (najčešće zbog neka dijete) nakon koje se kilogrami vraćaju? Misliš li da se to događa samo tebi? Varaš se, oko 90% osoba je u toj situaciju koja se naziva yo-yo efekt. 

U ovoj lekciji otkrit ću ti koji su ključni mehanizmi, tj. receptori sitosti u organizmu, što je to zamka zadovoljstva, gdje prvo nastaje glad, te što je motivacijska trijada. Saznaj kako i zašto naša tijela traže zadovoljstvo i zašto je (kriva) hrana uvijek logičan (i pogrešan) izbor te kako ove spoznaje možeš okrenuti u svoju korist.

07

Povremeni

post

Povremeni post ili autofagija tema je o kojoj se mnogo priča, posebno nakon što je okrunjena Nobelovom nagradom 2016. godine. 

Saznaj što je doista i kako funkcionira vremenski ograničen način prehrane i kako možeš pomoći organizmu da napravi „veliko čišćenje“. Saznaj sve opcije provedbe međufaznog (povremenog) posta, dobrobiti koji isti donosi, te je li 16:8 omjer pogodan za sve ljude bez obzira na njihove prehramben navike.