U malim sjemenkama se krije puno vrijednih sastojaka. Zašto odabrati chia sjemenke i kako napraviti jednostavan puding, pročitajte u nastavku.

Chia puding možete jesti za doručak, za međuobrok, čak i za desert. Ovo je osnovni recept, no pustite mašti na volju i dodajte svoje najdraže voće, zaslađivač po izboru, sirovi kakao ili rogač prah, posipajte sa sirovim kokosom…mogućnosti je bezbroj. Možete ga napraviti i u većoj količini jer u hladnjaku može stajati do 5 dana, pa samo mijenjati dodatke, što je vrlo praktično. Otkrijte zašto su male sjemenkice postale popularne i bitne u prehrani brojnih ljudi.

Chia sjemenke imaju nizak  glikemijski indeks, ne sadrže gluten, a konzumirati ih mogu i djeca. Imaju sposobnost geliranja u doticaju s tekućinom i sadrže sva tri esencijalna makronutrijenta: složene ugljikohidrate, zdrave masti i kvalitetne proteine.

Chia sjemenke izvor su proteina i vlakana, omega 3 masnih kiselina, antioksidanasa, vitamina I minerala. Žličica ovih sjemenki sadržava samo 65 kcal, a osigurava 50-ak posto potrebnog dnevnog unosa omega-3 masnih kiselina.  Jačaju imunitet, podižu razinu energije, štite od gripe i prehlade, čuvaju krvne žile, preveniraju dijabetes, astmu, mišićna i bubrežna oboljenja, autoimune bolesti. Ove sjemenke imaju tri puta više željeza od špinata. Chia sjemenke su izvrsne, sadrže mnoštvo dobrobiti za organizam i svakako ih uvrstite u svoju prehranu.

Sastojci:

Priprema:Mlijeko od orašida stavite u posudu (npr. u teglicu koja ima poklopac), zatim dodajte chia sjemenke, zaslađivač po izboru, prstohvat soli i dodatak po izboru. Sve sastojke dobro promiješajte, te poklopite i ostavite u hladnjaku preko noći ili minimalno 2 sata; chia sjemenke će nabubriti i pretvoriti se u puding. Priprema ovog recepta je brza i jednostavna.

Print Friendly, PDF & Email